Conferință-dezbatere la Paris Basarabia 1812-2012

(ACTUALIZARE) Evenimentul a avut loc și a fost mediatizat la:
Ziare: Timpul
Oficial: Partidul Liberal
Agenții, portaluri: Moldova.org, Romanian Global News, LaParis.net
Bloguri, altele: Alexandru HerleaDuminică, 20 mai 2012 la Paris a avut loc o conferință de comemorare a 200 de ani de la anexarea Moldovei dintre Prut și Nistru de către Rusia Țaristă cu genericul „Basarabia 1812-2012 de la anexare rusească la calea spre integrare europeană”. Conferința-dezbatere a fost organizată de către Clubul Liberal Paris (CLP) și asociația „La Maison Roumaine”.

Vasile Calmațui, președintele CLP i-a salutat pe cei prezenți în sală și i-a oferit cuvântul de deschidere a conferinței domnului dr. Alexandru Herlea, ex-ministru al Integrării Europene al României, președintele asociației „La Maison Roumaine”.

Domnul Herlea a spus că trebuie să facem cunoscut adevărul, să ne tratăm de orice uitare, pentru că amnezia este dușmanul nostru principal. Doar cu curaj și demnitate ne putem afirma. Dumnealui a menționat că evenimentul a fost comemorat și în Republica Moldova și l-a citat pe Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal din Republica Moldova care a declarat că „este o crimă să uităm istoria și suferințele unui popor”, și că „libertatea nu se cerșește ci se cucerește”.

Scriitorul Nicolae Trifon, co-autorul cărții „Un État en quête de nation : la République de Moldavie” a prezentat mai multe detalii despre tratativele duse între Imperiul rus și cel otoman.

Alexandru Levițchi, vice-președintele CLP a făcut o prezentare documentară a evoluării evenimentelor din timpul războiului ruso-turc din 1806-1812 și condițiile în care a fost încheiat tratatul de pace de la București din 16/28 mai 2012.

Nicolae Dragomir, vice-președinte al CLP a vorbit despre colonizări și nedreptățile față de băștinașii din Basarabia după 1812, aducând argumente și dovezi bazate pe istoria satului său de baștină Câietu din Bugeac.

În cadrul dezbaterilor s-a discutat despre rolul boierimii în timpul ocupației țariste, diferențele și asemănările între Imperiul Austro-Ungar și cel Rus, și despre perspectivele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Domnul Herlea a menționat că integrarea europeană a RM este posibilă doar dacă vom ști sigur ce ne dorim : nu poți fi în același timp și membru al CSI și al UE, trebuie să ieșim din ambiguitate.
Pe 16/28 mai 2012 se împlinesc două secole de la ocuparea Moldovei dintre Prut și Nistru de către Imperiul Țarist.
Clubul Liberal Paris și asociația „La Maison Roumaine” vor comemora împreună acest tragic eveniment și vă învită la conferința-dezbatere „Basarabia 1812-2012 de la anexare rusească la calea spre integrare europeană”.

Participă:
dr. Matei Cazacu, director de cercetare la CNRS, prof. dr. Alexandru Herlea, ex-ministru al Integrării Europene al României, scriitorul Nicolae Trifon, co-autorul cărții „Un État en quête de nation : la République de Moldavie”…

Reuniunea va avea loc duminică, 20 mai 2012 la ora 16:00 în sala de conferințe:
20 rue Richer
75009 Paris
Metrou: Cadet (linia 7) sau Grands Boulevards (linia 8 sau 9)

Comentarii închise.