Votarea peste hotare – Scrisoare deschisă

Către conducerea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova

Articolul 38 din Constituția Republicii Moldova stipulează următoarele:
Dreptul de vot și dreptul de a fi ales
(1) Voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
(2) Cetățenii Republicii Moldova au drept de vot de la vîrsta de 18 ani, împliniți pînă în ziua alegerilor inclusiv, excepție făcînd cei puși sub interdicție în modul stabilit de lege.
(3) Dreptul de a fi aleși le este garantat cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot, în condițiile legii.

Observăm cu îngrijorare că pentru alegerile din 30 octombrie nu se fac eforturi, sau nu se comunică despre ele, pentru a permite cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate să-și exercite dreptul constituțional. Dacă cetățenii nu vor putea vota, TOATĂ responsabilitatea va cădea pe guvernarea actuală.

La Congresul diasporei din acest an președintele CEC Alina Rusu zicea că secțiile de votare vor fi deschise la cererea Guvernului, în baza înscrierilor prealabile pe situl CEC și în baza propunerilor venite din partea MAEIE. Cerem ca Guvernul să deschidă CEL PUȚIN ACELAȘI NUMĂR de secții de votare ca la alegerile din noiembrie 2014.

Alina Rusu a mai menționat că cetățenii nu vor putea vota peste hotare cu pașapoarte expirate, ca urmare a unei hotărîri a Curții Constituționale. Trebuie să înțelegem că din ce în ce mai mulți cetățeni nu au un pașaport al Republicii Moldova în curs de valabilitate, ei aflîndu-se pe teritoriul statelor de reședință în baza altor acte, care le permit să circule liber și să exerseze o activitate profesională.

Reamintim că în 2005 s-a putut vota doar cu buletinul de identitate. În 2009, 2010, 2014 s-a putut vota și cu pașaportul expirat. Organele de resort trebuie să acorde dreptul cetățenilor de a vota peste hotare cu PAȘAPORTUL EXPIRAT și BULETINUL DE IDENTITATE.

De asemenea, anticipînd necesitatea unui tur 2 de alegeri și ținînd cont de faptul că, tradițional, la al doilea tur prezența la vot este mai mare ca în turul 1, cerem să fie prevăzută posibilitatea deschiderii unor secții de votare suplimentare față de turul 1.

Noi cunoaștem argumentele CEC la acest subiect care se rezumă la pretextul „așa prevede legea”. Dar credem că deciziile trebuie luate pornind de la realitățile și situațiile concrete ale cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotare. Și nu trebuie să uităm: Constituția este mai presus decît orice lege, regulament, cutumă… Cerem, în consecință, adaptarea normelor legislative la realitatea de astăzi pentru a permite cetățenilor să voteze, dreptul la vot fiind baza fundamentală a oricărui stat de drept democratic.

Vasile Calmațui, Clubul Liberal Paris (Paris, Franța)
Vitalie Vovc (Paris, Franța)
Alexandru Levițchi, Asociația LaParis (Paris, Franța)
Nicolae Dragomir, Asociația Daco-Romanii (Bordeaux, Franța)
Elena Dragalin, Moldova AID (Philadelphia, SUA)
Victoria Grosu Vremeș, Clubul Liberal Roma (Roma, Italia)
Tatiana Miron (Veneția, Italia)
Serghei Petrovschi, Asociația Moldova Vision (Dublin, Irlanda)
Dumitru Vicol (Londra, Marea Britanie)
Elena Bespalco-Keo, ICAM de Paris (Paris, Franța)
Alexandru Cazacu, Asociația DOR (Parma, Italia)
Tatiana Chiriță (Roma, Italia)
Andrei Cosoi, Asociația „Solidarietate Universala” (Padova, Italia)
Laura Sili, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie AMMB (Londra, Marea Britanie)
Larisa Bilhac, Asociația Moldo-Elenă „Orfeu” (Atena, Grecia)
Ion Ciobanu, Asociația Pro-Diaspora (Paris, Franța)
Victoria Ionel, Centrul de Cultură și Artă Trei Culori (Lisabona, Portugalia)
Tatiana Ciobanu, Asociația Dacia (Roma, Italia)
Arcadie Tîrgoală, Clubul Liberal Geneva (Geneva, Elveția)
Olesea Stamati, Clubul Liberal Dublin (Dublin, Irlanda)
Teodor Ajder, Ph.D., Editor contribuitor „Mămăliga de Varșovia” (Varșovia, Polonia)
Svetlana Postolachi, Asociația femeilor originare din R. Moldova „Casa Mare” (Paris, Franța)
Lilian Macari (Padova, Italia)
Nicolae Dumbravanu, Comisia Migranților, primăria or. Padova (Padova, Italia)
Maria Jomir-Flores, ONG Regina Maria (Geneva, Elveția)
Oleg Josanu (Padova, Italia)
Valentina Cușnir, Asociația Centro Studi Donne per la Pace (Veneția, Italia)
Iurie Andreev, Asociația Olimpia (Padova, Italia)
Rodica Sibova (Bolonia, Italia)

Alegeri Paris 28 noiembrie 2010

Alegeri Paris 28 noiembrie 2010, 525 de oameni au votat pe foi A4 și votul lor a fost declarat nevalabil. Alte cîteva sute de oameni au plecat după cîteva ore de așteptare și nu au rămas să voteze. Imagine cheptea.com

5 comentarii la “Votarea peste hotare – Scrisoare deschisă

  1. Pingback: Flacăra TV | Diaspora MD îşi revendică dreptul de vot, inclusiv cu acte expirate// Scrisoare autorităţilor de la Chişinău

  2. Nu prea înțeleg de ce în genere ar trebui să fie create aceste secții de votare peste hotare – problema guvernanților este cea a oamenilor care trăiesc în MD și nu a celor care au părăsit teritoriul de 20 de ani și nu prea au habar ce se întâmplă aici.