Manifestare la Consiliul Europei – Strasbourg 2 octombrie 2012

(ACTUALIZARE) Evenimentul a fost mediatizat la:
TV: Publika, TVM Internațional, Publika
Ziare: Timpul
Oficial: Partidul Liberal
Radio: VoceaBasarabiei
Agenții, portaluri: Unimedia, Moldova.org, Romanian Global News, Elldor.info, Politik.md
Bloguri, altele: AnaGutu.net, Youtube, Buciumul, Curaj, Neodacii, LaParis.netBasarabenii au cerut la Consiliul Europei retragerea armatei ruse

La 2 octombrie 2012, în orașul Strasbourg în fața Consiliului Europei a fost organizată o manifestație de protest.
Protestul a fost organizat în timpul desfășurării sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) unde în plenul adunării a fost discutat și votat raportul privind respectarea obligațiilor și angajamentelor Federației Ruse.
Această acțiune a fost motivată de necesitatea monitorizării Rusiei în ceea ce privește retragerea armatei sale din regiunea de est a Republicii Moldova (Transnistria).

Un alt motiv a manifestării a fost cererea către Consiliul Europei să condamne utilizarea de către Federația Rusă a șantajului politic în relațiile cu țările din Europa Centrală prin utilizarea armei energetice (livrările de gaze prin Gazprom). Un amendament în acest sens a fost depus de către deputatul PL în APCE Ana Guțu.

Evenimentul a demarat cu o minută de reculegere în memoria lui Vadim Pisari, tânărul ucis de către un ofițer rus la începutul acestui an.

Mesajul manifestanților a fost auzit de către deputații APCE, jurnaliști și angajații Consiliului Europei, cărora le-au fost distribuite peste 600 de fluturași pe care erau clar prezentate motivele nemulțumirilor față de Rusia. Protestatarii au afișat pancartele „Non à l’agression russe en Moldavie (nu agresiunii rusești în Moldova”, „Russia stop killing Moldovan people (Russia, oprește uciderea moldovenilor”, „Russian army, go home (armata rusă, pleacă acasă)” și altele.

Nicolae Dragomir, un manifestant a menționat „E bine că Consiliul Europei cere retragerea armatei ruse, acum oficialii moldoveni vor fi obligați și ei să ceară deschis acest lucru. În același timp e păcat că primul ministru Filat face cedări către Rusia anume acum, când Europa condamnă șantajul energetic”.

La miting au fost prezenți peste 20 persoane din Strasbourg și Paris, studenți care își fac studiile în Franța. Manifestanții au fost sprijiniți de către deputatul Ana Guțu precum și de către părintele Vasile Molnar din Strasbourg.

Evenimentul au fost organizat de către Grupul de Inițiativă “Neodacii” din Strasbourg (lider Gheorghe Bobeică) și Clubul Liberal Paris (președinte Vasile Calmațui).
Marți 02 octombrie 2012 va fi organizată la Strasbourg o manifestație împotriva ocupării de către Rusia a regiunii de Est a Republicii Moldova (Transnistria). Orele 8:00 – 14:00, în fața intrării principale a Consiliului Europei, avenue de l’Europe.
Organizatori:
Asociația NeoDacii (Strasbourg, Franța) – Gheorghe Bobeică
Clubul Liberal Paris (Paris, Franța) – Vasile Calmațui

În timpul desfășurării ședinței APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) vom cere retragerea armatei ruse din Republica Moldova și mai exact:
-CE să monitorizeze Rusia pentru retragerea trupelor sale din RM
-CE să condamne utilizarea șantajului energetic de către Rusia (Gazprom)
Manifestarea este autorizată de către poliția franceză

Comentarii închise.