Noi, cetățenii republicii Moldova din Franța, ne adresăm instituțiilor și statelor democratice din Occident cu un apel de solidarizare în lupta pentru apărarea drepturilor omului în Republica Moldova.
La 5 aprilie 2009 în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare în urma cărora s-a anunțat victoria netă a Partidului Comunist, aflat la guvernare din 2001. În dimineața de luni, 6 aprilie curent, când rezultatele parțiale se cunoșteau și tendința era vizibilă, în rândul populației a început să încolțească un sentiment și anume acel de trădare, trădare a idealurilor drepturilor omului, tradusă printr-o fraudă electorală de proporții.
Suspiciunea cu privire la fraudarea alegerilor parlamentare este fondată pe mai multe argumente. Unul dintre acestea ține de decalajul dintre datele sondajelor de opinie din perioada pre și cea electorală, a rezultatelor exit poll-ului și rezultatele finale ale scrutinului, cele din urmă nefiind recunoscute inclusiv de partidele de opoziție. În aceeași ordine de idei, menționăm poziția divergentă a observatorilor internaționali vizavi de corectitudinea procesului electoral. Emma Nicholson, parlamentar european și observator OSCE la scrutinul din 5 aprilie, a declarat pentru BBC: ” Am avut un sentiment foarte puternic că au fost manipulări în alegeri, însă nu am putut demonstra acest lucru. (…) Eu şi colegii mei am încercat din greu să promovez o declaraţie dură în concluziile OSCE privind alegerile din Moldova, însă aceasta a fost respinsă. De aceea îmi vine greu să confirm declaraţia de presă a OSCE, care este foarte caldă. ”
Un alt argument în favoarea ipotezei fraudei electorale este reprezentat de numeroase mărturii ale populației, publicate și de presa de la Chișinău.
Declarația Comisiei Electorale Centrale cu privire la voturile obținute de Partudu Comunist atât în țară, cât și peste hotare, este dezmințită de informații parvenite de la anumiți membri ai comissilor electorale din cadrul misiunilor diplomatice. Precizăm că la Ambasada Republicii Moldova de la Paris au fost înregistrate, de facto, doar 39 de voturi pentru Partidul Comunist din Republica Moldova din de foturi exprimate.
Toate aceste argumente care susțin ipoteza fraudării scrutinului din 2009, din Republica Moldova, a trezit nemulțumiri în rândul populației, care a declanșat spontan un val de proteste. Manifestațiile care au început luni seara la Chișinău au luat marți 7 aprilie o turnură violentă, în urma provocărilor lansate de anumiți indivizi dubioși. În timp ce presa de la Chișinău denunță caracterul dual al acestor manifestații, adică, pe de o parte mulțimea violentă și pe de altă parte, cea care protestează pașnic, autoritățile din Moldova susțin vehement o singură poziție și anume cea a unei lovituri de stat, organizată de oficialități din afara republicii.
Aceste fiind spuse, Guvernul de la Chișinău a intervenit prin intimidări și presiuni asupra manifestanților pașnici. Bilanțul acestei intervenții se soldează cu sute de tineri arestați și conduși în direcție necunoscută, mulți dintre ei fiind dați dispăruți de către familii. Deasemenea, mai mult de zece jurnaliști moldoveni sunt arestați, în timp ce jurnaliștii din afara țării sunt reținuți și expulzați. Menționăm că, Oleg Brega, cameraman de la JurnalTV, a fost sustras din mulțime, bătut cu cruzime și lăsat inconștient în mijlocul străzii.
În urma acestor evenimente, noi, cetățenii Republicii Moldova din Franța, ne simțim obligați moral de a condamna fraudarea alegerilor din 5 aprilie 2009, precum și actele represive ale guvernării comuniste de la Chișinău. Ne alăturăm protestatarilor pașnici care cer repetarea alegerilor, dar ne desolidarizăm de actele de violență ale provocatorilor, care propagă la nivel internațional, o imagine falsă a ultimelor evenimente din Moldova și urmăresc dezechilibrarea exercițiului democratic din Republica Moldova, îndepărtând-o de idealul Libertății, a respectării drepturilor omului și cel al democrației.
În aceste condiții, facem apel la toate organizațiile internaționale și statele promotoare ale valorilor democratice și ale drepturilor omului în a ne acorda suportul lor în lupta pentru Libertate, în care ne-am angajat.
Membrii grupului de inţiativă a manifestanţilor moldoveni din Paris
Pentru contact Vasile Calmaţui