Pentru cine votăm??

Înainte de a face alegerea trebuie să ştiţi următoarele lucruri :
1. La 6 martie 2005 vor avea loc alegeri parlamentare şi NU alegeri prezidenţiale căci preşedintele RM e ales de către parlament.
2. Aceste alegeri vor fi proporţionale, adică partidele îşi vor împarte numărul de locuri în parlament corespunzător cu numărul de voturi luate.
3. Vom avea de ales între 23 partide şi candidaţi independenţi.
4. Pentru a trece în parlament un partid trebuie să obţină cel puţin 6% din voturi şi un candidat independent 3%.
5. Voturile candidaţilor ce nu au trecut pragul electoral este împărţit proporţional de candidaţii ce au trecut acest prag. Astfel, comuniştii în 2001 au obţinut 50.07% din voturi dar au obţinut 71 locuri de deputat din 101. Deci votul dat unui candidat ce nu trece pragul electoral este un vot irosit.
6. La toate alegerile precedente (2001, 1998, 1994) toţi candidaţii independenţi luaţi împreună nu au putut obţine mai mult de 3%.
7. La aceste alegeri au probabilitate să treacă în parlament doar PCRM, PPCD, BMD şi probabil PSDM.

Vă descrim principalii candidaţi, în ordinea preferinţelor noastre :
PPCD – Partidul Popular Creştin Democrat – fostul Front Popular în frunte cu Iurie Roşca. Cel mai pro-european şi pro-român partid din RM. Tot timpul cînd a fost necesar PPCD a fost „în prima linie” pentru limba română şi pentru drepturile poporului nostru. Este considerat un partid al „mîinilor curate”, niciodată nu a fost la conducere în RM. Pe tot parcursul anilor de independenţă a fost consecvent în politică, a avut pretutindeni o poziţie clară şi fermă în acţiuni, luptând pentru valorile naţionale, lege şi dreptate, pentru democraţie adevărată. PPCD este singura formaţiune politică ce nu s-a discreditat şi a supravegheat până acum puterea, reprezentând partea sănătoasă a opoziţiei. Vă îndemnăm să votaţi PPCD
PSDM – Partidul Social-Democrat din Moldova- partidul creat de Oazu Nantoi e condus acum de Ion Muşuc. Oazu Nantoi e unul din cei mai experimentaţi şi capabili politicieni din RM dar după mai multe eşecuri electorale a cedat conducerea tatălui şi fiului Muşuc, ce vin din afaceri. Pro-european, dar nu se ştie ce mesaj va avea noua conducere a partidului. Niciodată nu a fost la conducere în RM. Atenţie, nu este sigur că PSDM va trece pragul electoral
PCRM – Partidul Comuniştilor din RM – comuniştii în frunte cu Vladimir Voronin conduc RM de 4 ani. Venind la putere cu lozinci pro-ruse şi contra corupţiei, acum se declară pro-europeni şi nu au făcut mare lucru în lupta contra corupţiei. Partid corupt, dar totuşi e corect de spus că „se fură mai puţin de cînd comuniştii sînt la putere”. Deasemenea, în ultimul an au spus ceea ce toate guvernele RM nu au avut curajul să spună – „armata rusă ne ocupă Transnistria”
BMD – Blocul electoral Moldova Democrată – blocul creat de primarul municipiului Chişinău Urecheanu. Se autonumeşte „democrat”, dar majoritatea listei e compusă din foştii nomenklaturişti, fie de pe timpurile Uniunii Sovietice fie din guvernele corupte de după 1991. BMD este susţinut masiv de către Rusia (televiziunea rusă, ziarele din Rusia, Biserica Ortodoxă Rusă, regimul din Tiraspol şi chiar de agenţi ruşi) şi este cei mai pro-Rusia din principalii concurenţi electorali. La 19 februarie 2005 la Moscova (!) a fost creat de BMD un „congres al cetăţenilor Moldovei aflaţi peste hotare”, la care s-a vorbit în rusă şi la care a participat Dumitru Braghiş, locul 2 de pe listă. Nici într-un caz nu trebuie votaţi

Vă îndemnăm deci să votaţi pentru PPCD, ce va fi pe buletinele de vot pe locul 2 de sus.

Aveţi lista deplină a candidaţilor şi programele lor pe site-ul alegeri2005.md

Comentarii închise.