Taxa de drum (vinieta) – Scrisoare deschisă

(ACTUALIZARE) Scrisoarea a fost mediatizată la:
Știri TV: (la 40%) ProTV
TV: TV Moldova1, Publika, EuroTV, ProTV
Ziare: Jurnal de Chișinău, Adevărul, Economist, Ziarul de Gardă
Agenții, portaluri: Unimedia, Moldova.org, Romanian Global News
Radio: Radio Chișinău,
Bloguri, altele: Politik.md, ePresa, Elldor.info, Noi.mdCătre Parlamentul Republicii Moldova,
Către Guvernul Republicii Moldova,
și în special domnului ministru Negruța

Domnilor deputați, vă adresam această scrisoare pentru că nu putem rămîne indiferenți față de decizia Guvernului Republicii Moldova din data de 10 septembrie 2012 privind introducerea unei taxe de drum (vinietă) pentru autoturismele înmatriculate în afara Republicii Moldova. Nu sîntem împotriva introducerii unei astfel de taxe, care este aplicată și în alte țări europene. Considerăm însă că atît termenele 3 zile, 30 zile și 180 zile, dar mai ales costul de respectiv 7 €, 65 € și 380 € sînt mai mult decît aberante (cele mai mari taxe în țara cea mai săracă din Europa). Vă reamintim că conform tarifelor oficiale taxa anuală de drum pentru autoturismele înregistrate în RM variază în funcție de capacitatea motorului de la 100 lei la 3000 lei în mediu fiind de 500 lei, circa 35 €, adică de 20 de ori mai mică decît taxa anuala pe care Guvernul RM vrea să ne oblige să o achităm. Domnul ministru al finanțelor Negruța, la inițiativa căruia a fost avizat acest proiect, la prezentarea acestuia în guvern a vorbit despre echitate – precum că cei care au autoturismele înmatriculate în RM plătesc taxa de drum cei însă care au autoturismele înregistrate în afară nu plătesc nimic. Să înțelegem că aceste tarife exagerate vor aduce, în viziunea dlui Negruța, la echilibrul perfect al echității între cetățenii în RM?!!! Noi, compatrioți ai domniilor voastre, cu reședințele în străinătate credem însă că această taxă care ne vizează direct nu este doar o noua invenție rușinoasa, dar și o insultă la adresa întregii diaspore, care deja muncește mult pentru bunăstarea RM. Foarte ingenios și motivant, inclusiv și pentru turiștii străini care vin în RM și așa cu mare greu, pentru studenții noștri din România, pentru cei ce tranzitează RM, dacă mai sînt din astea.
Nu putem fi de acord cu astfel de decizii și credem că domnul ministru Negruța nu are o viziune întocmai echitabilă a echității, mai ales cînd Republica Moldova e plină de autoturisme înregistrate în partea de est a RM (Transnistria) care în general nu plătesc nicio taxă.
Credem că cea mai potrivită soluție ar fi micșorarea acestor tarife la un nivel rezonabil, spre exemplu ca cele din România. Dar cea mai echitabilă metodă este includerea taxei de drum în prețul carburanților. Astfel cei care consumă mai mult, respectiv circulă și utilizează drumurile mai mult, vor plăti mai mult și nu are importantă unde este înregistrată mașina.
Cît privește ideile de a introduce și alte taxe/impozite pentru cetățenii ce locuiesc în afara RM vă anunțăm că am dori să le plătim acasă cu mare placere dar le plătim deja în țările care ne creează și asigură condiții echitabile de trai. Dle Negruța, vă rugăm să nu priviți diaspora ca vaca de muls a Republicii, ocupați-vă mai bine de impozitarea miliardarilor din Chișinău.
Prin urmare, domnilor deputați vă rugăm, nu adoptați acest proiect de lege, nu ne dezamăgiți, nu vă faceți de rușine.

Grupul de Inițiativă LaParis.net (Paris, Franța) – Alexandru Levițchi
Clubul Liberal Paris (Paris, Franța) – Vasile Calmațui
Asociația „IMPACT – ÎMPreună ACȚionăm – Agissons Ensemble” (Paris, Franța) – Vitalie Vovc
Moldova Vision (Dublin, Irlanda) – Serghei Petrovschi
Asociația femeilor originare din R. Moldova în Franța (Paris, Franța) – Svetlana Postolachi
Asociația Daco-Romanii (Paris, Franța) – Nicolae Dragomir
Asociația NeoDacii (Strasbourg, Franța) – Gheorghe Bobeică
Asociația „Moldova Nel Mondo” (Roma, Italia) – Eduard Gherciu
Asociația „Jeunes Moldaves” (Paris, Franța) – Dumitru Vicol
Asociația Culturală Basarabia (Torino, Italia) – Larisa Olărescu
Asociația „Moldavi nel Veneto per la Soliedarieta Sociale-Onlus” (Padova, Italia) – Vasile Șestovschi
Asociația „Gazata Basarabiei” (Roma, Italia) – Olga Coptu

13 comentarii la “Taxa de drum (vinieta) – Scrisoare deschisă

 1. Scrisoarea a fost mediatizată la:
  Știri TV:
  (la 40%) http://m.protv.md/stiri/jurnale-de-stiri/stirile-pro-tv-cu-anisoara-loghin-24-09-12.html
  TV:
  http://trm.md/ro/social/diaspora-taxa-la-vinieta-este-exagerata/
  http://www.publika.md/diaspora-nu-vrea-vinieta-autoritatile-de-la-chisinau-sa-renunte-la-introducerea-taxei-de-drum_1047501.html
  http://www.eurotv.md/stire-diaspora-contesta-vinieta
  http://m.protv.md/stiri/economie/video-nemultumiti-de-introducerea-vinietei-moldovenii-de-peste.html
  Ziare:
  http://www.jurnal.md/ro/news/diaspora-domnule-negru-a-nu-ne-privi-i-ca-pe-o-vaca-de-muls-390101/
  http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/Moldovenii-hotare-spun-vinietei_0_780522028.html
  http://www.eco.md/index.php?option=com_content&view=article&id=6703
  http://www.zdg.md/stiri/o-scrisoare-deschisa-de-la-paris
  Agenții, portaluri:
  http://unimedia.info/stiri/Nu-le-place-preul-la-vinieta-Diaspora-Schimbai-preul-i-termenul-52550.html
  http://diaspora.moldova.org/news/reprezentanii-diasporei-nemulumii-de-introducerea-vinietei-233116-rom.html
  http://www.rgnpress.ro/rgn_12/index.php?option=com_content&view=article&id=6959
  Radio:
  http://www.radiochisinau.md/cetatenii_moldoveni_din_diaspora_se_arata_nemultumiti_de_inititva_guvernului-5110
  Bloguri, altele:
  http://www.politik.md/?view=articlefull&viewarticle=13177
  http://epresa.md/stirile-zilei/moldovenii-din-franta-vinieta-este-o-insulta-la-adresa-intregii-diaspore
  http://elldor.info/2012/09/diaspora-este-impotriva-taxei-de-drum-scrisoare-deschisa-catre-conducerea-republicii-moldova/
  http://www.noi.md/md/news_id/15088

 2. Draci cetateni ai R.M. care va aflati peste hotare, fiti buni si platiti aceasta vinieta daca doriti drumuri bune in R.M. ca veniti aici o perioada scurta pe an, si cum platiti in tara unde va aflati pentru drumuri asa trebuie sa fie si in Moldova, pentru a avea drumuri de calitate. Noi aici platim pentru drumuri, fiti buni si platiti si voi.
  Daca veniti prea des, inmatriculativa masinile aici in R.M., iar studentii din romania lasa sa circule cu trenul, daca isi permit de masina proprie atunci trebuie sa isi permita si de vinieta.

   • In cazul asta, cei cu numere de Bulgaria si Lituania nu mai inregistreaza masina in R.M., sau gasit destepti si au profitat de anumite legi, numai sa nu inregistreze masina in R.M. si acest caz a adus la conditiile pe care le avem. Printre Moldoveni se gaseste tot timpul unul mai destept ca altii, care sa aiba totul „na sarom” cum zice moldovanu, si circula cu procura falsa cu numere de bulgaria sau lituania.

  • Vlade nu-i o problema platitu,cea mai mare problema este eficientza shi gestionarea acestor plati.Saracutzii Guvernantzi nu mai au de unde fura,ia sa mai inventeze vri-o taxa ceva…RUSHINE!!!!!!!

   • Din pacate ei nu inventeza nimic,ei se uita cum ii la altii si fac si ei, pentru ce trebuie de inventat bicicleta daca cineva deja a inventato? Macar asa decit deloc. Eu is deacord ca si cetatenii rezidenti in R.M. sa plateasca mai mult pentru drumuri, dar sa avem drumuri ca in germania.

   • Si ar fi bine ca pe cei cu numere din PMR sa plateasca drumurile in R.M. macar cum platesc cei cu numere moldovenesti.

  • Dupa cum am inteles Vlad este deacord cu tarifele puse de conducerea tarii si el crede ca oamenii peste hotare fac milioane,dar asa tarife nu exista nici in Germania unde salariile sunt destul de mari.Insa inainte de a achita taxa pentru drumuri ele ar trebui mai intii sa existe adica mai intii sa fie facute toate si numai dupa aceia sa puna taxe ori sa puna taxe numai pe drumurile restabilite la nivel european.

  • La ce drumuri avem ar trebui ei sa plateasca shoferilor despagubiri pentru uzura mashinilor…

   • Aici is deacord, deja o sa avem dreptu sa cerem despagubiri, daca din cauza drumului ne defectam masinile. O data ce platim scump pentru drumuri, trebuie sa avem drumuri de calitate.