Decizia SFR, despre ce e vorba și ce putem face?

(ACTUALIZARE 5 septembrie 2013) Moldtelecom a confirmat oficial că nu are niciun contract cu SFR și deci nu a putut să-l întrerupă
(ACTUALIZARE 1 septembrie 2013) SFR a impus schimbarea tarifului, care se aplică din 27 august 2013. Ce facem în continuare?

 1. rămînem clienți SFR. Dacă oprim contractul nu mai putem face nimic în continuare. Cine n-a trimis scrisoare de dezacord de mai jos, să o trimită
 2. cum vin facturile mărite, îi acționăm în judecată pentru reîntoarcerea tarifului și/sau despăgubiri. Persoanele care primesc facturile cu prețul mărit, scrieți un comentariu mai jos

Oricum, pînă la 27 decembrie 2013 putem să reziliem contractul cu SFR fără plată. Iar să plecăm acum la un alt operator nu are sens căci prețurile sînt cam aceleași.


(textul original din 14 august 2013)
SFR este o companie franceză de telecomunicații, are peste 20 mln de clienți la telefonie mobilă, și peste 5 mln de clienți la acces internet prin ADSL sau fibră optică. În 2012 SFR a avut vînzări de peste 13 mlrd eur și un beneficiu de peste 2 mlrd eur. Pentru comparație, în 2013 bugetul Republicii Moldova are prevăzute venituri de 23 miliarde de lei, sau 1,5 mlrd euro.

Majoritatea basarabenilor din Franța care au acces la internet prin linie fixă sînt clienți la SFR. Evident, nu există date statistice în acest sens, dar afirm acest lucru pentru că:

 • SFR a inclus RMoldova în lista destinațiilor la care se poate telefona ne-limitat pe numerele fixe în cadrul pachetului său ADSL.
 • SFR e unicul mare furnizor de la care basarabenii pot suna gratuit pe numerele fixe de acasă, spre deosebire de Orange, Free sau Bouygues.
 • această situație se menține mai mult de 6 ani. Primul care a inclus RMoldova a fost compania Club-Internet care în 2007 a fost cumpărată de către compania Neuf-Cegetel, care la rîndul său în 2008 a fost cumpărată de către SFR, și care a menținut deci această ofertă.

Basarabenii sînt deci de mai mulți ani clienți fideli ai SFR dar în ziua de 12 august 2013 mulți au primit următorul SMS de la numărul 36950

„Info SFR : Rappel, à compter du 26 aout 2013, les appels vers la Bosnie et la Moldavie ne seront plus inclus dans votre offre ADSL. Stop SMS au 36950.”

, adică „Info SFR: Reamintire, începînd cu 26 august 2013, apelurile către Bosnia și Moldova nu vor mai fi incluse în oferta voastră ADSL. Stop SMS la 36950.”
Mai mulți din basarabenii pe care-i cunosc au contactat diferite servicii SFR, au discutat cu operatori simpli, șefi, super-șefi… au primit informații contradictorii dar totuși se confirmă faptul că SFR dorește să excludă RMoldova din lista destinațiilor la care se poate suna ne-limitat. Pentru informație, începînd cu 26 august SFR prevede pentru comunicațiile către RMoldova un preț de 0.30 eur/min pentru numerele fixe și 0.57 eur/min pentru cele mobile + o taxă fixă de 0.12 eur pentru fiecare apel.

Din punct de vedere legal SFR are dreptul să modifice unilateral oferta dacă respectă unele formalități, pe care nu le-a respectat în acest caz:

 • clientul nu este anunțat în scris despre modificarea ofertei
 • nu este respectat termenul contractual de o lună pentru a da posibilitate clientului de a-și găsi un alt furnizor
 • există o diferență de tratament (citește discriminare) în comparație cu același tip de schimbare pentru destinația Maroc, cînd consumatorii au fost anunțați cu multe luni înainte

E clar că e un abuz din partea SFR care trebuie să anuleze această decizie. Mai ales că mulți clienți nu au primit, nu au citit sau nu au înțeles SMS-ul. Mulți sînt în vacanță și revenind se vor trezi cu facturi mari (mai ales că încă în ziua de azi 18 august 2013 pe situl SFR e scris că RMoldova face parte din lista destinațiilor incluse).

Dacă totuși SFR insistă pe excluderea RMoldova, trebuie să facă acest lucru respectînd toate formalitățile. Pe termen scurt cred că-i posibil să obținem ca SFR să-și amîne decizia, cel puțin cu o lună.
Pe termen lung, cred că se poate obține includerea în fiecare pachet a 15 ore de apel gratuit către RMoldova (30min pe zi). Și dacă SFR pînă la urmă nu va dori să facă niciun gest, dacă sîntem mulți, atunci poate o altă companie va fi interesată?

Pentru ca SFR să ne ia în serios, trebuie să simtă presiunea noastră. Ce se poate de făcut?

 1. Încă nu trebuie de oprit abonamentele (fixe sau mobile) căci am fost clienți la ei de mai mulți ani, nu am creat probleme și acest lucru este apreciabil.
 2. Fiecare client care este nemulțumit de această schimbare să scrie o scrisoare către serviciul relații cu clienții, de exemplu

  Service Client SFR box et fibre
  TSA 30144
  94098 CRETEIL Cedex

  Mon numéro de ligne fixe chez vous est le 0123456789.
  Le 12 août j’ai reçu un texto du numéro 36950 „Info SFR : Rappel, à compter du 26 aout 2013, les appels vers la Bosnie et la Moldavie ne seront plus inclus dans votre offre ADSL. Stop SMS au 36950.” Ce texto vient bien de SFR ?
  Si effectivement vous désirez modifier votre offre ADSL, veuillez noter mon désaccord avec tout changement du contrat sans l’avoir lu préalablement. Veuillez m’envoyer par courrier votre proposition de contrat d’abonnement pour que je puisse l’étudier avant toute décision.

  Sachez que j’ai souscrit un abonnement auprès de SFR précisément pour pouvoir appeler en illimité des numéros fixes en Moldavie car je suis Moldave et je veux rester en contact avec mes proches.

  Cordialement,
  Ghiță BOMBĂ
  1 rue des Mécontents
  75001 PARIS

 3. Ne unim eforturile în această petiție. Acest lucru va arăta că sîntem mulți și uniți, ne cunoaștem și ne apărăm drepturile și dacă va fi necesar, sîntem gata să-i acționăm în justiție. Și poate să obținem condiții avantajoase de la alt operator.
 4. De asemenea, putem contacta Mediatorul comunicațiilor electronice, asociațiile de consumatori ca UFCQueChosir și altele
 5. Duminică 25 august 2013 la Trocadero va avea un miting ca în 2012, acolo vom manifesta și în legătură cu această problemă.

Vasile Calmațui
Paris, 14 august 2013

PS:

 • Pentru cei ce spun „basarabenii noștri au abuzat și au sărăcit SFR” – vă rog să priviți raportul financiar din 2012, vedeți beneficiul firmei (2 mlrd eur) și salariile conducătorilor acestei societăți, inclusiv bonus și stock-options (peste 100 mii de euro pe lună fiecare din cei 8)
 • Pentru cei ce spun „problema vine de la companiile din RMoldova care au prețuri înalte și nu doresc să facă contracte cu SFR” – poate aveți dreptate, probabil că Moldtelecom face bani pe noi (basarabenii de peste hotare), probabil că la Moldtelecom se fură ca în codru, dar aceasta-i o altă luptă ce nu ne privește pe noi ca clienți SFR
 • Pentru cei care spun „vă bateți fără niciun rost, SFR va face ce va dori” – în ultimii ani SFR a pierdut mai multe procese pentru utilizarea unor clauze abuzive, pentru practici anti-concurențiale și pentru înțelegere ilicită cu alți operatori. Pentru aceste abuzuri compania a plătit sute de milioane de euro. De ce nu și în acest caz? Oricum, încercarea vină n-are 🙂

24 de comentarii la “Decizia SFR, despre ce e vorba și ce putem face?

 1. Bravo! Drepturile si sunt pentru a fi aparate. Va indemn pe toti sa trimiteti scrisori AR . Sanse mari nu sunt, dar cel putin ar trebui sa ne pozitionam, sa ne exprimam nemultumirile. Daca vom fi nombrosi am putea negocia, posibil, un anumit timp /luna de convorbiri .

 2. sunt de acord cu dvs eu inclusiv voi scrie petia acordata si cum spuneti „incercarea vina nare” merci

 3. je suis révolté par la décision de SFR de supprimer les appels gratuits, (inclus dans mon offre SFR) vers la Moldavie et en particulier sans que je sois informé des motivations qui entrainent à cette décision.

 4. ATENTIE : Conditiile legale sunt respectate. Daca va iutati atent la factura din luna iulie atunci pe pagina 2 puteti citi : ” Information sur votre abonnement à partir du 27 août :
  Les appels vers la Bosnie et la Moldavie ne seront plus inclus en illimité dans les offres box de SFR, Fibre de SFR et ligne fixe de SFR. Ils vous seront désormais facturés au tarif en vigueur, soit pour la Bosnie : 0,35€ TTC/min et pour la Moldavie : 0,30€ TTC/min, après un coût de mise en relation de 0,12€ TTC.

  Selon l’Article L.121-84 du Code de la consommation : Tout projet de modification des conditions contractuelles de fourniture d’un service de communications électroniques est communiqué par le prestataire au consommateur au moins un mois avant son entrée en vigueur, assorti de l’information selon laquelle ce dernier peut, tant qu’il n’a pas expressément accepté les nouvelles conditions, résilier le contrat sans pénalité de résiliation et sans droit à dédommagement jusque dans un délai de quatre mois après l’entrée en vigueur de la modification.”

  Deci am fost informati „in scris”.
  Unica arma – rezilierea. Daca vor obtine 5000 de cereri de reziliat in 1 saptamana atunci poate… Cred ca scrisaorea trebuie de scris in acest sens : « Je prends note de votre décision d’exclure la Moldavie des destinations en illimité de votre offre ADSL à partir du 27 aout 2013. Par conséquence je demande la résiliation immédiate de mon offre. »

  REZILIATI !

  • După cum spuneam și pe link-ul petiției:
   Rezilierea acum nu e este o mișcare inteligentă, pentru că nicio altă companie nu permite de sunat gratuit în RMoldova. SFR oricum știa că unii/mulți se vor dezabona și au luat asta în calculele lor.

   Ceea ce n-au luat în calcul este că vom fi mulți, uniți, că vom încerca să le dăunăm imaginii, că vom face acțiuni de mai mult timp, că vom utiliza mai multe căi de luptă…

   Și altceva – rezilierea este ULTIMA noastră armă, după asta nu mai putem face nimic. De aceea e mai bine de așteptat să o facem împreună, eventual plecînd cu toții la un alt operator care va încerca să facă condiții mai bune pentru a suna în RMoldova

  • Desigur e scris in factura despre excluderea MD din lista tarilor cu apeluri ilimitate, dar asta trebuia de facut prin scrisoare recomandata…… La mine nici canalele TV incluse in forfait niciodata n-au fost conectate, nici factura insasi nu am primit-o…. Am fost instiintzat doar prin SMS despre aceasta excludere pe 12.08.2013. Eu am toate posibilitatzile sa-i atac in judecata p/u despagubiri. Mult curaj la totzi!!!

 5. UNIREA FACE FORTA !!! cu indiferenta si pasivitatea pierdem totul si altii profita ……………

 6. je suis parfaitement d’acord avec vous tous mes compatriot !!! Soyons solidaires !!! il faut se battres pour nos droits !!! sfr niste profitori…..

 7. Sint sigura, ca SFR nu pierde mult cu convorbirile noastre, chiar daca noi, ca modoveni ce sintem, nu cunoastem nici o limita, si avem prea putin respect fata de altii… O sa trimit neaparat scrisoarea la SFR, ba chiar cu ”avis de reception” si sper ca o sa lese Moldova inclusa in oferta, chiar daca ar trebui sa limiteze timpul acordat…

 8. Bravo baieti,,,,eu acum nu sunt in Franta,,dar facind cunostinta cu aceasta hotarire a SFR-ului, ma ingrijoreaza situatia concetatenilor mei de acolo. Deaceea, va incurajez,,,uniti-va, face-ti tot posibilul ce tine de voi, in rest – victoria este de partea voastra!!!! Nu cedati!

 9. Imediat ce am primit aciasta înstiintare prin sms de la SFR i-am contactat si mi-am spus parerea si indignarea, de altfel, vreau sa va spun ca nu m-au tratat cu indiferenta, ba mai mult mi-au parut foarte îngrijorati, spunându-le ca vor pierde foarte multi clienti daca- si mentin aciasta decizie. Deci, sa ne unim ca vom câstiga!!!!!!

 10. Daca actionam putem reuși – daca nu vom actiona – pierdem la sigur!

 11. Desigur sa fim uniti!! Dar sint sigura ca Moldovenii se vor gasi alte solutii pentru a suna familele lor in Moldova ca Skype, free, etc. Dar SFR cu siguranta va pierde procedura!!! In al doilea rind persoana care a luat decizia aceasta, a gindit foarte putin si masurat concsecintele pentru companie!

 12. Pingback: Pétition contre la modification unilatérale de l’offre box SFR | LaParis