APEL

Către reprezentanții clasei politice din Republica Moldova, către reprezentanții mișcărilor și asociațiilor obștești, către reprezentanții clerului

Noi subsemnații, reprezentanții diverselor asociații obștești formate din cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Franța, adresăm acest apel către clasa politică din țară în vederea urgentării acțiunilor menite să conducă la liberalizarea regimului de circulație pentru cetățenii moldoveni în spațiul Uniunii Europene, și anume adoptarea Legii privind prevenirea și combaterea discriminării – una dintre condițiile în baza căreia Republica Moldova poate demara dialogul cu structurile europene.
Noi, cetățenii Republicii Moldova din Franța, sîntem confruntați zilnic cu sute, mii, zeci de mii de drame familiale: familii despărțite, copii crescuți fără părinți, imposibilitatea pentru mulți de a-și petrece în ultimul drum apropiații, de a asista la nașterea ori nunta copiilor…
Urmărim cu mare atenție discuțiile privind Legea antidiscriminare, conținutul caruia rămîne dealtfel necunoscut pentru publicul larg. Sîntem surprinși de faptul că acest proiect de lege e prezentat de unii actori politici, dar și fețe bisericești și reprezentanți ai societății civile, dintr-o perspectivă absolut falsă, opiniei publice fiindu-i indusă ideea că ar fi vorba de un text ce ar favoriza sau chiar promova practici contrare tradițiilor creștine ortodoxe. Argument ridicol, dacă e să ținem cont de faptul că țări precum Grecia, Cipru, România sau Bulgaria au adoptat legi similare. Aceste declarații sînt cu atît mai incoerente cu cît sute de mii de moldoveni, inclusiv membri și apropiați ai familiilor celor care se pronunță vehement contra adoptării acestei legi, muncesc în țările UE, unde acte normative cu conținut similar sînt aplicate de ani buni, fără ca numărul crimelor sexuale, divorțurilor sau copiilor abandonați să atingă nivelul imbatabil din țările din spațiul CSI. Speculațiile și dezinformările la acest subiect sînt absolut nefondate: în Franța, pentru a aduce doar un exemplu, unde această lege este în vigoare, instituția căsătoriei rămîne a fi una tradiționalistă.
În opinia noastră, atacurile vizînd Legea antidiscriminare nu au decît un singur scop: sabotarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Contestatarii acestei legi apără interese politice și geopolitice meschine, ignorînd interesele țării și a cetățeanului de rînd, omițînd deliberat dramele umane legate de imposibilitatea de a circula liber în spațiul european, „uitînd” că o bună parte din ei își au veniturile personale asigurate parțial de remitențele celor plecați în străinătate.
Îndemnăm reprezentanții Alianței pentru Integrare Europeană să intensifice eforturile de comunicare și dialog cu cetățenii în scopul
i) de a explicita și a educa populația cît privește modalitatea aplicării și necesitatea adoptării Legii antidiscriminare,
ii) de a aduce la cunoștința fiecărui adevărata amploare a acestui act normativ,
iii) de a combate vehement orice speculație și manipulare, care se practică prin dezinformarea continuă a cetățeanului de rînd.
Facem apel către toți cei care au reticențe față de proiectul de Lege antidiscriminare, îndemnîndu-i să-și reconsidere pozițiile, să analizeze bine lucrurile, inclusiv situația sutelor de mii de moldoveni aflați în UE și a familiilor lor rămase acasă, pentru care libertatea circulației este o nevoie stringentă, și să contribuie constructiv la eforturile de liberalizare a regimului de circulație pentru cetățenii moldoveni în spațiul UE.

Grupul de inițiativă LaParis.net

Un comentariu la “APEL