Mitingul de la 22 octombrie 2006

Protest contra politicii antiromâneşti din RMoldova. Cerem re-Unirea cu Ţara

Ecouri în presă: ziarul Ziua, ziarul Ziarul de Gardă, agenţia Info-Prim Neo, portalul curaj.net, portalulcityvox.fr, agenţia RomanianGlobal News, agenţia AlterMedia

MOŢIUNE

Cu ocazia mitingului organizat la Paris la 22 octombrie 2006 Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franţa solicită Ambasadei Republicii Moldova în Franţa să ia act de următoarele revendicări:

1. Stoparea politicii antiromâneşti în Republica Moldova. Sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat în ultima vreme redobîndirea cetăţeniei române. Acest simplu fapt arată că politica autorităţilor de la Chişinău de răcire a relaţiilor cu România este dezaprobată de basarabeni, care se consideră în egală măsură români.

a) Recunoaşterea statutului oficial al limbii române în Republica Moldova. Invenţia sovietică numită limba moldovenească nu mai poate amăgi pe nimeni. La dreapta sau la stînga Prutului unul şi acelaşi popor vorbeşte una şi aceeaşi limbă, şi nu trebuie ca aceasta să fie deghizată prin formule de circumstanţă.

b) Reintegrarea istoriei românilor în programa şcolară (de unde a fost înlocuită cu o istorie falsificată de tip sovietic). Guvernul comunist de la Chişinău continuă procesul de alienare a românilor moldoveni printr-un atentat la fiinţa şi memoria lor natională. Oamenii de ştiinţă şi profesorii, şi nu miniştrii trebuie să decidă conţinutul manualelor şcolare.

2. Încetarea persecuţiilor politice. Lideri politici şi de opinie de diverse orientări sînt întemniţaţi sau amenintaţi cu urmărirea penală pentru vina de a incomoda camarila preşedintelui Voronin. Moldova nu trebuie să fie o feudă a comuniştilor, ci un stat de drept a cărui constituţie trebuie să îi apere în egală măsură pe toţi cetăţenii ei, de orice etnie ori orientare politică.

3. Ieşirea din structurile CSI şi reorientarea clară spre colaborare cu NATO şi UE.

4. Clarificarea oficială a poziţiei Republicii Moldova faţă de România.

5. Accesul la serviciile consulare pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de situaţia lor legală în Franţa. Iefinirea servicilor şi micşorarea birocraţiei.

––––
Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franţa vă invită să participaţi la un miting de protest contra politicii antiromâneşti din RMoldova şi pentru re-Unirea cu Ţara.

Vă invităm să participaţi la acest miting duminica 22 octombrie 2006 la ora 13:00, în faţa Ambasadei RMoldova, 1 rue Sfax, 75016 Paris (Metrou linia 2 Victor Hugo).

Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franţa (Petru Băţ, Vasile Călmăţui, Alexandru Federiuc, Nicolae Furtună, Alexandru Leviţchi)
––––

Comentarii închise.