Astăzi şcolile funcţionează. Doar liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol funcţionează fiind refugiat din 2001 în satul Doroţcaia.
La 18 februarie ziarul Timpul a publicat articolul Liceul „Lucian Blaga” a renăscut ca Pasărea Phoenix. Refăcută din ruine, clădirea Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol miroase încă a var şi vopsea, după mai bine de o lună de la redeschiderea sa. Profesorii şi elevii acestui liceu – instituţie care poate fi considerată drept o Cetate a Limbii Române în Tiraspol – fac tot ce pot pentru a recupera orele de studii, pierdute în cele cinci luni de luptă inegală cu autorităţile din Tiraspol, cu trupele de miliţie şi, apoi, aşteptând sfârşitul reparaţiei capitale a clădirii devastate. Revenirea la o viaţă normală a liceului a fost marcată, de această dată, prin ritualul creştin de alungare a duhurilor rele – sfinţirea edificiului.
Larisa UNGUREANU publică la 24 ianuarie 2005 un frumos omagiu Patriotism la Tiraspol. Militia nu permitea sa se opreasca la statie troleibuzele sau autobuzele, li se interzicea oamenilor sa mearga pe linga scoala si totusi noi, pe trotuar, la rasrucea drumurilor, am format o coloana de 300-400 de copii, parinti, profesori si in fata militiei transnistrene am inceput careul solemn – fara microfon, dar din om in om se transmitea ceea ce se vorbea. In acea zi am fost luat cu masina de seful militiei transnistrene si retinut mai mult de doua ore in sediul militiei din Tiraspol, fiind preintimpinat sa nu adunam copiii si parintii in fata scolii, acest gest fiind calificat ca o actiune ilegala: nu este asa scoala, nu aveti dreptul, sinteti in afara legii.
Democraţia a publicat la 15 februarie Liceul românesc din Tiraspol luptă cu duhurile rele Copiii au fost supuşi discriminării şi intimidărilor la fel ca şi cei maturi. Lenuţa a fost „exmatriculată” din şcoala de muzică din Tiraspol. Are talent muzical şi a susţinut cu succes examenele de admitere. Dar cînd direcţia şcolii de muzică a aflat că mama Lenuţei predă la Liceul „Lucian Blaga”, fetei I s-a cerut să se transfere la o altă instituţie sau să studieze prin contract. Pentru că părinţii fetei au refuzat să o transfere, dar nici bani de contract nu au avut, ea a fost, pur şi simplu, exclusă din şcoală.
Ziarul de Gardă publică la 23 decembrie 2004 Mos Craciun in Transnistria Iata de ce, cand Mosul anunta capatul puterilor sale prin rotunjirea unei hore, cineva de la Ziarul de Garda anunta in glas tare „Hora Unirii” si situatia s-a complicat tare, dar numai pentru cateva secunde, in care copiii de la liceul „Stefan cel Mare” din Grigoriopol, refugiat la Dorotcaia, au dat tonul si au cantat in intregime acest imn al romanilor de pretutindeni.
Jurnal de Chişinău a mai publicat la 2 noiembrie 2004 Ostaticii lui Smirnov Ieri dimineaţă, câteva zeci de miliţieni transnistreni au luat cu asalt liceul românesc „Evrica” din Râbniţa şi au arestat opt bărbaţi
Evenimentul Zilei publică la 16 august 2004 Războiul bate la uşă Totul este facut in mare graba, dar cu o ura metodica pentru a se distruge tot ce nu convine regimului condus de Igor Smirnov. Comitetul pentru apararea drepturilor copilului din Transnistria, alcatuit din fosti profesori de la scolile cu predare in grafia latina, spune ca la Ribnita, Tiraspol si Tighina au loc un „genocid lingvistic” si o „epurare etnica a basarabenilor din stinga Nistrului”.
Ziua a publicat la 19 august 2004 Infernul din Tighina povestit de Bogdan Pitigoi Copiii ne-au povestit cum de foame si de disperare s-au batut cu militienii. Ne povesteau, ca o victorie, cum s-au batut si au reusit sa aduca alimentele peste gard, si ne aratau: „Uite o vanataie, uite unde mi-a dat cu palma.” Cel putin patru dintre ei aveau vanatai, o fata avea o julitura… E groaznic… Pana la urma sunt niste copii…
Dacă cunoaşteţi şi credeţi că ar fi bine să menţionăm alte articole, contactaţi-ne.